Nederland houdt de hoogste kredietstatus die er is bij beoordelaar Moody’s (AAA). Volgens het bedrijf zijn de vooruitzichten beter geworden. Die waren negatief, maar zijn nu stabiel. Dat heeft Moody’s vrijdagavond gemeld.

Volgens Moody’s daalt het risico dat steun aan eurolanden als Spanje en Italië slecht uitpakt voor de Nederlandse schatkist. Ook ziet de beoordelaar minder gevaar voor ‘besmetting’ binnen de eurozone. Verder gaat het de goede kant op met de ,,binnenlandse kwetsbaarheden” van Nederland, zoals huizenprijzen, de schulden van huishoudens en zwakke groeiverwachtingen. Ook is Nederland fiscaal stabiel.

Moody’s omschrijft Nederland als een ,,geavanceerde en diverse economie” met ,,sterke instellingen en geloofwaardig en effectief beleid”. Bovendien heeft Nederland het vertrouwen van beleggers.

S&P

Het grootste ratingbureau Standard & Poor’s (S&P) verlaagde in november vorig jaar de kredietwaardering van Nederland. Die ging van AAA met een negatief vooruitzicht naar AA+ met een stabiele verwachting.

S&P verlaagde de beoordeling onder meer omdat de economische groeivooruitzichten zwakker waren dan verwacht. Bij de kleinste beoordelaar, Fitch, is Nederland wel AAA.

Nederland was lange tijd een van de weinige eurolanden die bij alle kredietbeoordelaars een AAA-status hadden. Duitsland, Finland en Luxemburg behoren nog wel tot die groep.

Ook de vooruitzichten van België zijn volgens Moody's vooruitgegaan, van negatief naar stabiel. De zuiderburen behouden hun status van Aa3, drie stappen lager dan Nederland. België heeft een ,,robuuste economie gesteund door sterke instellingen'', vindt de oordelaar.

Lees ook

Jeroen de Boer: Nederland zieke man zonder AAA-rating?

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl